Sadece WhatsApp Üzerinden Sipariş Alınmaktadır. 0541 123 26 26

Sadece WhatsApp Üzerinden Sipariş Alınmaktadır.

0541 123 26 26

Waffle Dünya Mutfakları

Waffle Dünya Mutfakları

 

Bugünkü yazımızda sizlere waffle’ın Dünya mutfaklarındaki yeri , kendine has usüllerinden ve damak zevklerinden bahsediyor olacağız. Waffle belçika asıllı bir hamur tatlısı olduğunu biliyoruz ya da daha öncesinde duyduk peki bu hamur tatlısı waffle Dünyada ne durumda? Ne şekilde servis edilir? Nasıl tercih edilir? gibi belli başlı sorulara bu yazımızda yanıt buluyoruz. Dünya mutfakları demişken waffle kelimesinin Dünya dilleri ile adını nasıl aldığını, kazandığını hep birlikte görelim.

Waffle Dünyada, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu hamur tatlısının  pişirici makinası adını latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den esinlenilmiştir. Eski Fransızca da ise, bal peteği görüntüsüne sahip anlamına gelen “Wafel” veya “Wafla” olarak da adlandırılır dı.

Hollandaca da ‘‘Wafel’’, Fransızca da ‘’Gaufre’’ ve Almanca’da ‘‘Waffel’’, kelimelerinin hepsi "waffle" isminin oluşmasında büyük önem arz eder. Ancak Flamanca wafel, söyleniş nedeniyle 18. yüzyılda modern Amerikan İngilizce dilinde “ waffle” olarak adını tamamlamıştır.

Brüksel Waffle : Orta Çağdan kalma Belçika waffle'ı ilk başlarda gofret ızgarasında pişirilen mayasız çıtır kekler olarak satılırdı. O zamanlar waffle, ahşap bir sapla tutturulmuş, menteşeyle birleştirilmiş iki metal plaka dan oluşan bir makinada arpa ve yulaf karışımından yapılıyordu,diğer Avrupa çeşitlerine kıyasla daha hafif, daha keskindir ve Liège Gofretlerden dikdörtgen yüzleri ile ayırt edilebilir. Belçika'da çoğu  sokak tatlı satıcıları tarafından sıcak servis edilmekte ve şekerlemeler ile servis edilmektedir, ancak turistik bölgelerde krem şanti , yumuşak meyve veya çikolata ile yayılır ve bu şekilde servis edilir.Bilinen en eski waffle olan “Gaufres de Bruxelles”, 1842 - 1843 yıllarına dayanmaktadır.

Liege Waffle : Liège gofreti zengin, yoğun, tatlı ve gevrek bir waffledir. Doğu Belçika'nın Wallonia bölgesine özgüdür ve alternatif olarak "gaufres de chasse" olarak bilinirler; fırında pişirildiğinde gofretin dış tarafında inci şekeri karamelli hale getirilir. Hazırlanış aşamasında içerisine konulması gereken ve diğer waffle lardan ayıran özelliği iri taneli şekeridir. Sucre perle adındaki bu şeker ile hamur hazırlanır ve pişme aşamasında yoğrulduktan sonra konan bu iri şekerle karamelize olana kadar pişirilir. Bu şeker türk mutfağında kullanımı yoktur bu sebeple Liege waffle türkiyede görmek mümkün değildir. Tabi bu waffle hamurunu merak edip küp şeker ile denemeler yapılmamış değil fakat aslı gibi olmadığına hemfikir olduğumuz kesin.

Amerikan Waffle : Amerikan waffle  brüksel waffle dan daha ince bir hamur yapısına sahip olması bu amerikan mutfağının en belirgin özelliğidir. Bunun yanında daha yoğundur. Daha çabuk ısınan küçük waffle makinalarında yapılması tercih edilir ve biraz daha yağlıdır. çoğu meyve parçaları, çikolata damlası veya ham meyveler karıştırılır ve yuvarlak, kare veya dikdörtgen biçimli kabartma tozu eklenerek mayalanmış bir hamurla yapılır. Amerikan krepleri ,waffleları genellikle tereyağı ve akçaağaç şurubu, meyve şurupları, bal veya toz şeker tatlı bir kahvaltı gıda olarak servis edilir. Yabancı dizi ve filmlerde sıkça gördüğümüz tipik amerikan kahvaltısıdır.

Hong Kong Waffle : Hong Kong mutfak tarzı waffle geleneksel bir gofrete benzer, daha geniş,  daha yuvarlak şekli ile ayırt edilir ve dört çeyrek bölünmüştür. Fıstık ezmesi ve şeker pişmiş waffle gofretin bir tarafına doğru yayılır ve yemek için yarım daire içine katlanır. Top şeklinde bir desen görüntüsü vardır.

İskandinav Waffle : En yaygın stil tatlı, çırpılmış veya ekşi krema, çilek veya ahududu reçelidir. Finlandiya'da ise, reçel, şeker, çırpılmış krema veya vanilyalı dondurma kullanılır. Ekşi kreması diğer waffle türlerinden ayıran en belirgin özelliğidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskişehir Web Tasarım