Sadece WhatsApp Üzerinden Sipariş Alınmaktadır. 0541 123 26 26

Sadece WhatsApp Üzerinden Sipariş Alınmaktadır.

0541 123 26 26

Waffle Nedir?

Waffle Nedir?

 

Waffle, google çevirinin komik bir şekilde gözleme olarak çevirdiği tatlı değildir .Waffle Belçika'ya ait bir tür hamur tatlısı olarak anılmaktadır. Üzerinde çeşitli lezzetli çikolatalar bulunmaktadır tabi bu çikolatalar erimiş vaziyette olmalıdır. Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılmıştır.

 

Liege ise waffle hamurunun tek başına fırından çıkar çıkmaz sade haliyle yenmesine verilen addır. Bu ad Belçika'nın bir şehridir ve adını o şehirden almıştır. Hamuru diğer waffle hamurlarından daha sarıdır. Belçika usulü waffle hamuru bilinen dikdörtgen ve kare gözeneklerden oluşan türk waffle geleneğinde ise çıtır waffle dediğimiz waffle dır, Liege usulü ise uçları erimiş, uçakları tamamlanmamış dikdörtgen görünümündedir. Her iki waffle da da kare gözeneklere sahiptir.Derinlik olarak bu gözenekler bir cm yi bulmaktadır. Bu kare gözeneklerin amacı erimiş waffle çikolatasına bir zemin sağlamaktır ve  bu erimiş waffle çikolataları, gözeneklere dolarak çikolatanın waffle ile birleşmesini sağlar. Türkiye'de yaygın olan çiçek waffle hamuru  vardır bu hamurun tek farkı biraz daha ince yumuşak yapısı ve şeklidir. Çiçek ve yumuşak waffle olarak anılır. Daha krep vari bir waffle çeşidi demek yanlış olmaz.

 

Waffle birçok şekilde yenilmektedir, bu tamamen waffle severlerin damak lezzetine kalmış bir opsiyondur. Waffle sade yenilebilir tatlı bir hamur olduğundan çokça tercih edilmektedir. Klasik bir şekilde çikolata ve meyve ile, bal ve reçel ile, çeşitli çikolata şurupları, süt reçeli, jöle, krema, fıstık ve fındık ezmesi, karamel sos ve pudra şekeri gibi birçok tamamlayıcı lezzetlerle damak zevkinize uygun şekilde hazırlanmaktadır.

 

Waffle Türkiye’de de çok popüler ve sevilen bir tercihtir. Türkiye'ye waffle 1980’li yıllarda gelmiş arada geçen onca zamanda waffle çeşitlendirilerek bir çok yerde yapılmaya devam etmiş ve yaygınlaşmış. Birçok şehirde küçük küçük waffle dükkanları açılarak halka kendini sevdirmiş. Bu büyük talep artışını görenler waffle dükkanları açmaya başlamış , waffle hız kesmeden yayılmış ve türk mutfağına çikolata ve meyveli bir tatlı olarak yer etmiş. Türkiye’de başlıca wafflelar yumuşak çiçek waffle, çıtır waffle olarak ikiye ayrılmaktadır. Birde sokak tatlıcılarında yaygın olan çubuk waffle vardır. Çubuk waffle da sokak tatlıcılarının vazgeçilmez tatlısı olup sevenleride oldukça fazladır. Bu waffle ise ayrı bir makina aracılığı ile bir uzun çubuk kullanılarak pişirmektedir. Aynı çikolata ve süslemeler bu waffle içinde geçerlidir.

 

O mis kokulu muhteşem waffle servis edilmeden önce tabi ki de bir kaç aşamadan geçmekte öncelikle lezzetli bir waffle hamuru hazırlanmalı (waffle hamuru tarifleri için sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın) , hazırlanan waffle hamuru,  önceden ısınmakta olan iki plaka arası waffle makinalarına dökülür. Bu şekilde önceden ayarlanmış ısıya göre bir ile iki dakika arası pişmeye bırakılır. Pişme sırasında kesinlikle makina plakaları açılmamalıdır, açıldığında hamur sönebilir ve şekli çeşitli bozulmalara uğrayabilir.  Pişen hamur bir tahta yada tabağa alınarak spatula ile üzerine çikolata sürülür, sonrasında ise üzerine yukarıda bahsettiğimiz meyve, sos ve süslemelerle tamamlanır.

 

Türk waffle mutfağında  ise genellikle üzerine ; çikolata ( beyaz çikolata, sütlü çikolata, bitter çikolata, frambuaz çikolata), meyve ( muz, çilek, kivi, frambuaz, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, frenk üzüm, şeftali), süsleme ve şekerleme ( çakıltaşı, bonibon, damla çikolata, fıstık, fındık, antep fıstığı, marshmallow, krem şanti,  jelibon, ceviz, pudra şekeri ), sos ( çikolata sosu, beyaz çikolata sosu, orman meyveleri sosu, bitter çikolata sosu, kivi sosu), dondurma çeşitleri ile waffle bir bütün olmaktadır, waffle severler bu şekilde kendi istekleri ve damak lezzetleri ile afiyetle yemektedirler.

Mr Waffle&Coffe Afiyet Olsun

Eskişehir Web Tasarım